---

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der findes en del fladehuggede flintesegle fra Ærø, men dette eksemplar fundet ved Kalle-have må siges at være et absolut pragt-eksemplar.

Seglen har en længde på hele 17,5 cm, og det er noget af et under, at denne oldsag har kunnet bevares i jorden under pløjning og markarbejde i 4000 år.

 

På billedet til højre ses seglens proportioner.

 

Herunder ses en forstørrelse, hvor man kan fornemme det fine flintarbejde, som flint-smeden var i stand til at udføre for 4000 år siden.

Seglen er antagelig blevet opskærpet nogle gange.

 

 

(Foto: Steen Agersø, finder L. Thomsen Pedersen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til siden: Dolktid

 

Tilbage til siden: Stenalder

Hjem

 Flintesegle

 

Dolktiden er på dansk opkaldt efter de fantastiske dolke, som blev fremstillet i denne periode, som også kaldes senneolitisk tid. Denne tid strækker sig også ind i ældre Bronzealder.

Ikke blot dolken, men også andre redskaber var sublimt fremstillede, hvilket denne side med fladehuggede flintesegle viser.

 

Dolktiden dækker perioden ca. 2.400 - 1.800 f.Kr.

 

 

 

(Foto: Steen Agersø, finder Laurits Thomsen Pedersen, Kallehave)

 

 

 

På billedet herunder kan man i skævt lys tydeligt se den såkaldte gloss, som er afsat på flinteseglen.

Denne "slibning" opstår når seglen har arbejdet mange gange i korn eller anden afgrøde, da kornets strå indeholder små mængder kiselsyre, som på denne måde ved gentagende brug polerer overfladen.

 

På nærbilledet fornemmer man også det fine flintarbejde med lange tværgående afsprængninger, og nederst ved æggen kan man fornemme, hvorledes seglen antagelig er opskærpet, måske indtil flere gange.

 

(Foto: Steen Agersø, finder Laurits Thomsen Pedersen, Kallehave)